„Gradimo novi KraussMaffei“

U intervjuu za nemački list K-Zeitung, izvršni direktor Mihael Ruf objavio je svoje planove za kompaniju.

Razgovor o restrukturiranju čitave kompanije, strategiji na realnom tržištu, ofanzivi proizvoda u Kini i mogućnostima koja nude nova gradilišta u Parsdorfu i Lacenu. Sledeći članak je prevod intervjua koji je vodio i objavio K-Zeitung

K-Zeitung
Dr Ruf, prodaja KraussMaffeija je bila u opadajućem trendu u poslednje dve godine. Ekvivalentno 1,5 milijardi evra u 2018, 1,4 milijarde evra u 2019. i 1,3 milijarde evra prošle godine. U 2019. i 2020. takođe ste iskazali gubitke od 30 miliona evra i 20 miliona evra, respektivno. Zbog čega?

Michael Ruf
Ovde mislite na KraussMaffei Company Limited, našu holding kompaniju koja je kotirana na Šangajskoj berzi. Ipak, poslovanje u celini je težilo u ovom pravcu. To je uglavnom bilo zbog automobilske krize, koja je pogodila celu našu industriju. A prošle godine nas je pogodila korona. Dakle, najveći pad prodaje beleži se u drugom i trećem kvartalu 2020. Ono što nam je malo pomoglo u kriznim godinama je odeljenje ekstruzije, koje je imalo veliki zaostatak porudžbina od 2019. godine, zbog velike potražnje iz reciklažne industrije. Ali generalno, naša prodaja postepeno opada. Tako da smo morali da preduzmemo i kontramere. Dobra vest je da smo to uradili veoma rano, tako da na kraju iz ove situacije izlazimo jači.

K-Zeitung
Koje ste konkretne mere preduzeli?

Michael Ruf
Pokrenuli smo najveći program reorganizacije kompanije KraussMaffei pre oko 18 meseci da bismo povećali efikasnost. Konsolidovali smo posao sa novim mašinama u svim grupama proizvoda da bismo se doslednije fokusirali na kupce i dodatno smo ojačali uslužno poslovanje. Ove dve divizije su sada kamen temeljac naše organizacije. Takođe smo reorganizovali odgovornosti na regionalnom nivou. Uvereni smo da će nam ova struktura omogućiti da ostvarimo natprosečne koristi od predstojećeg ekonomskog uspona.

K-Zeitung
Deo programa je uključivao i otpuštanje radnih mesta. Cilj je bio da se do 2022. ukine ukupno 510 radnih mesta, od čega 430 u Nemačkoj. Kako ste napredovali sa tim?

Michael Ruf
Program je sada uglavnom završen. Smanjili smo oko 530 radnih mesta u Nemačkoj, ali smo na sreću uspeli da to uradimo veoma društveno odgovorno: ostavili smo otvorene pozicije nepopunjene i osnovali spasilačku kompaniju. Ali zapravo, sada ponovo zapošljavamo u Nemačkoj, između ostalog i u proizvodnji, zbog velikog broja porudžbina. Takođe proširujemo našu radnu snagu u Kini, kako u proizvodnji tako i u razvoju, jer je ovo naše najvažnije tržište rasta.

K-Zeitung
Kako stvari izgledaju u tekućoj finansijskoj godini? U prvoj polovini godine prodaja je neznatno porasla, a gubitak blago smanjen. Ostali proizvođači mašina u ovoj industriji uspeli su da ostvare značajne dobitke ove godine. Kako objašnjavate učinak kompanije?

Michael Ruf
O godini u celini ne mogu ili ne smem ništa da kažem, pošto smo kompanija koja je kotirana na berzi. Ali činjenica da su se naše brojke o prodaji samo malo poboljšale u prvoj polovini 2021. lako je objasniti: u zavisnosti od proizvoda, između porudžbina i prodaje postoji kašnjenje od tri do 18 meseci. U proseku, to je osam meseci kašnjenja. Dakle, veliki uspon koji smo doživeli u četvrtom kvartalu 2020. neće biti u potpunosti monetizovan do druge polovine 2021.

Sve u svemu, trenutno imamo najveći zaostatak ikada.“, Majkl Ruf, izvršni direktor KraussMaffei-a

K-Zeitung
Dakle, narudžbine se ponovo pune već godinu dana?

Michael Ruf
Da, nove porudžbine idu veoma, veoma dobro. Vidimo čak i trocifreni rast u nekim regionima, posebno u APAC regionu – Aziji i Pacifiku – kao iu Centralnoj i Južnoj Americi. Sve u svemu, trenutno imamo najveći zaostatak ikada. Čitava industrija sada nadoknađuje nedostatke izgubljene tokom krize. A odeljenje za ekstruziju još uvek radi posebno dobro zbog ogromne potražnje industrije za rešenjima za reciklažu. Ovde smo veoma dobro pozicionirani sa našim Edelweiss sistemima za mešanje sa ekstruderima sa dva puža – ne samo za mehaničku, već i za reciklažu plastike na bazi rastvarača.

K-Zeitung
Kako ste se razvijali na tržištima u SAD-a i Kine?

Michael Ruf
Na oba tržišta funkcionušemo veoma dobro – kao što je bio slučaj i u protekle dve godine. U obe zemlje nismo imali praktično nikakav pad – za razliku od Evrope. Evropa je uglavnom bila tamo gde je posao patio, jednostavno zato što je većina naših kupaca u Evropi u automobilskoj industriji. Oko 45% naše prodaje odnosi se na automobilsku industriju, prvenstveno na mašine za brizganje i mašine za reakcione procese. Zbog toga smo bili relativno teško pogođeni.

Novo KraussMaffei sedište u Parsdorfu

K-Zeitung
Šta mislite, koliko će biti kritični sledećih nekoliko meseci, sada kada je nedostatak čipova tj. poluprovodnika doveo neke proizvođače automobila u zastoj?

Michael Ruf
Automobilska industrija trenutno napreduje veoma dobro, sa posebno velikom potražnjom za novim projektima i mašinama u oblasti elektromobilnosti. Vidimo prve znake usporavanja potražnje, što bi moglo biti posledica nedostatka čipova. Verujemo da će doći do efekta sustizanja kada se reše problemi u lancu snabdevanja čipovima. Međutim, to će potrajati, verovatno do kraja sledeće godine.

K-Zeitung
Za proizvodnju vam su takođe potrebni čipovi. Osim toga, u nestašici su i ostali primarni proizvodi, kao što je lim. Da li ćete moći da izbacite mašine na tržište onoliko brzo koliko želite, s obzirom na trenutni nedostatak materijala?

Michael Ruf
Nestašica nam pravi probleme. Trenutno postoji nedostatak integrisanih kola i odlivaka. Stoga smo formirali različite radne grupe kako bismo osigurali da brzo dobijemo naručeni materijal. Očekujemo da će se sledeće godine situacija donekle ublažiti, jer smo sada sve obezbedili dugoročnim ugovorima o snabdevanju.

K-Zeitung
Kako problemi u lancu snabdevanja utiču na cene?

Michael Ruf
To je još jedan izazov. U nekim slučajevima sada plaćamo sto puta više za komponente kao što su čipovi u odnosu na ranije. Naravno, preduzeli smo mere za smanjenje troškova, ali to nije dovoljno da se nadoknadi. Zbog toga smo bili primorani da podignemo cene što je stupilo na snagu 1. jula 2021. I možda ćemo to morati da uradimo ponovo zbog dodatnog povećanja troškova transporta. Trenutno moramo stalno da odlažemo povećanje cena. Na primer, ponekad uklanjamo delove sa jedne mašine da bismo ih ugradili u drugu kako bi se ona mogla isporučiti.

K-Zeitung
Da li razmišljate o povećanju svog vertikalnog opsega proizvodnje, s obzirom na nedostatak materijala?

Michael Ruf
U našoj fabrici u Sučanima, u Slovačkoj, mi zapravo želimo da nešto proširimo vertikalni asortiman proizvodnje u oblasti konstrukcije kontrolnog ormana. Osim toga, dobro smo pozicionirani u pogledu vertikalne integracije.

K-Zeitung
Da li je to slučaj i sa kontrolama vaših mašina?

Michael Ruf
Mi ih kupujemo i nemamo ambicije da to menjamo. Međutim, u okviru programa rekonstrukcije smanjujemo broj kontrolora u grupi sa osam na tri. Svakako, u budućnosti nećemo moći da funkcionišemo samo sa jednim sistemom kontrole jer su nam potrebni različiti sistemi kontrole u zavisnosti od mašine.

„Mi ćemo lansirati novi portfolio na tržište u narednim godinama i već smo počeli sa tim. Ovo uključuje seriju od tri mašine koju proizvodimo u Kini za kinesko tržište.“, generalni direktor Michael Ruf

K-Zeitung
Hajde da pričamo o daljem razvoju prodaje. Frank Stieler, vaš prethodnik, rekao je godinu dana pre IPO-a u Kini da ciljaju na globalnu prodaju od 2 milijarde evra u srednjem roku. KraussMaffei je sada daleko od toga. Šta kažu akcionari? Da li ovaj cilj i dalje stoji – i ako jeste, šta nameravate da uradite da biste ga postigli?

Michael Ruf
Naš najveći akcionar je ChemChina, sada Sinochem, koji vidi KraussMaffei kao dugoročnu investiciju. Tako da kratkoročne fluktuacije malo interesuju našeg glavnog akcionara. Ono što se za njih računa je naša dugoročna strategija. Stvaramo uslove za rast koji želimo da postignemo tako što poboljšavamo naš asortiman mašina. U narednim godinama ćemo lansirati novi portfolio na tržište i to smo već počeli. Ovo uključuje seriju sa tri mašine koju proizvodimo u Kini za kinesko tržište. Prvo i najvažnije, potpuno električni standardizovani PKS Agile, koji je na tržištu već dve godine i doživljava veoma veliku potražnju. Takođe, nedavno smo predstavili novu seriju mašina za brizganje u Kini, takozvanu poverMolding, koja odgovara GX asortimanu. U sektoru ekstruzije imamo i mašinu za kinesko tržište: ZE goldPower. To znači da smo sada veoma dobro pozicionirani u Kini. Rast tamo je primarna komponenta naše poslovne strategije. Ova strategija takođe predviđa nove porudžbine od 500 miliona evra tamo 2024. Tako da i dalje ciljamo na globalnu prodaju veću od dve milijarde evra u srednjem roku.


K-Zeitung
Da li su ove mašine namenjene samo kineskom tržištu?

Michael Ruf
Trenutno da, ali želimo da ih uskoro izbacimo i na globalnom tržištu. Sva tri tržišta su tržišta obima. Za PKS Agile trenutno pravimo koncept servisa koji će obezbediti da su rezervni delovi brzo dostupni u Evropi, na primer. Potražnja kupaca za ovom mašinom definitivno postoji, naročito zato što je povećana osetljivost kupaca na cene u zapadnom svetu. Na kraju, ova standardna mašina će nam omogućiti da osvojimo nove segmente kupaca i povećamo svoj udeo na tržištu.

K-Zeitung
Da li će PKS Agile takođe biti isporučen sa zaliha u Evropi?

Michael Ruf
Da, to je plan. Mašina će biti dostupna na zalihama u različitim konfiguracijama. Ne bi trebalo da postoji rok isporuke od 20 nedelja. To nije svrsishodno u ovom segmentu. Generalno, primetili smo da kratki rokovi isporuke postaju sve važniji. Ovo je takođe bilo očigledno tokom korone, kada su proizvođači medicinske tehnologije bili očajni za mašinama za brizganje. Samo oni koji su isto tako mogli brzo da isporuče mogli su da ostvare prodaju.

K-Zeitung
Već neko vreme postoje znaci da želite da se odvojite od Netstalom. Da li se ovaj brend koji poseduje vrhunske mašine više ne uklapa u vašu strategiju rasta?

Michael Ruf
KraussMaffei i Netstal su dobar fit. Činjenica da je Netstal nedavno ponovo dobio staro ime i da je imao svoj štand u Fakumi jednostavno je u vezi sa željama naših kupaca. Primetili smo da je Netstal najuspešniji na tržištu pod imenom Netstal.

K-Zeitung
Kada je ChemChina preuzela kompaniju, rečeno je da KraussMaffei može postići sinergiju sa drugim podružnicama grupe kao što je Pirelli. Da li se to desilo?

Michael Ruf
Redovno ispitujemo mogućnosti saradnje na ekstruziji sa Pirelijem, ali rezultati su i dalje relativno skromni. Sama ChemChina naravno više koristi naše ekstrudere. Međutim, najveći pozitivan pomak je način na koji ChemChina otvara vrata koja bi inače ostala zatvorena za nas drugim kineskim kupcima.

K-Zeitung
Da li je od IPO-a bilo nekih kapitalnih mera, kao što je povećanje kapitala, kako je planirano u to vreme, kako bi se omogućio priliv novog novca?

Michael Ruf
U ovom trenutku, delimično zahvaljujući našem snažnom većinskom akcionaru, dovoljno smo kapitalizovani da možemo da realizujemo svoje planove i bez dokapitalizacije. Međutim, ne bih isključio takvu meru u budućnosti.

K-Zeitung
Da li postoje planovi za paralelno kotiranje u Nemačkoj?

Michael Ruf
Bilo je razgovora o tome jedno vreme, ali trenutno nije planirano – iako bih to voleo da to vidim, jer bi listing na berzi u Nemačkoj dodatno ojačao brend KraussMaffei. Svuda u svetu, uključujući i Kinu, i dalje smo percipirani kao nemačka kompanija.

„Gradimo novi KraussMaffei.“ ,generalni direktor Michael Ruf

K-Zeitung
Kada je reč o kineskim investicijama, u Nemačkoj uvek odjekuje strah od uticaja državne vlasti. Kineska vlada želi da pozicionira zemlju kao vodeću tehnološku naciju. Kakvo je vaše iskustvo?

Michael Ruf
Ne vidimo veliki strah da kineski vlasnici biznisa ili država uopšte žele da izvuku znanje. Za nas je sreća da radimo zajedno sa ChemChina or Sinochem kao glavnim investitorom. Imamo zajedničke strateške ciljeve. Pogledajte naše velike nove građevinske projekte. To su ogromna ulaganja u budućnost. Moglo bi se reći da se KraussMaffei ponovo rađa. Ili bolje: gradimo novi KraussMaffei.

K-Zeitung
Kako stojite u pogledu novih građevinskih projekata u Nemačkoj?

Michael Ruf
Idemo tačno po planu, sa napretkom čak malo bržim nego što je planirano. Redovno sam na gradilištu u Parsdorfu i moram da kažem da je veoma impresivno i čini me ponosnim na ono što se tamo sprema našoj kompaniji. Nove fabrike u Parsdorfu i Lacenu mnogo znače za KraussMaffei. Umesto starih proizvodnih gradilišta, imaćemo dve ultramoderne, visoko efikasne fabrike, koje će našu konkurentnost podići na potpuno novi nivo. Čak i zaposleni koji nisu bili voljni da napuste Allach zbog Parsdorfa, na primer zbog dužih putovanja do posla,sada su sve uzbuđeniji zbog ovog preseljenja. Nedavno smo imali „dan otvorenih vrata na gradilištu“ i bilo je pozitivnih, oduševljenih povratnih informacija od svih zaposlenih. Preseljenje počinje krajem trećeg kvartala 2022. Preseljenja su, naravno, mega projekti, a umeđuvremenu ćemo nastaviti da proizvodimo.

K-Zeitung
Koja će od glavnih lokacija predstavljati koji fokus u budućnosti?

Michael Ruf
Parsdorf će biti naš centar za visoko složenu tehnologiju brizganja, mašine za reakcione procese i automatizaciju. Postojaće veliko skladište i, naravno, najsavremeniji centar za korisničko iskustvo gde će naši kupci moći da izvrše odgovarajuće testove. Lacen će biti centar za tehnologiju ekstruzije. U ovoj fabrici gradi se najveći svetski centar za iskustvo korisnika u oblasti ekstruzione tehnologije, sa ukupno 18 linija na kojima se mogu izvoditi ispitivanja svih vrsta. Ovde će selidba početi mesec-dva ranije. Sucani u Slovačkoj su naš centar za izradu upravljačkih ormana i standardnih mašina. Nova fabrika u Jiaking-u/Kina, koju smo otvorili 2020. godine, je centar za sve Agile proizvode.

K-Zeitung
Dakle, sledeće godine pred vama su dve velike tranzicije. Pored toga, u Dizeldorfu će se održati K sajam. Hoće li štand KraussMaffei ostati bez mašina, kao u Fakumi?

Michael Ruf
U Fakumi smo doneli svesnu odluku da ne prikazujemo mašine na štandu i umesto toga da se fokusiramo na digitalno prisustvo. U vreme kada smo morali da odlučujemo da li ćemo pokazati mašine, bilo je potpuno neizvesno da li će se sajam održati, zbog pandemije. Ali digitalno prisustvo je dobro funkcionisalo i porokrčilo naš put u digitalno doba. Uz to, u narednim mesecima ćemo održati niz događaja širom Evrope, na kojima će kupci moći detaljno da ispitaju mašine. I ne brinite, KraussMaffei mašine će takođe biti ponovo izložene na K 2022.

Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. 

Korišćenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).

 

 

Scroll to Top
Scroll to Top